Coronavirus en voetbal

Corona-update: een rondje langs de eredivisievelden

Het moge duidelijk zijn dat door de ontstane coronacrisis heel veel veranderd is in het voetballandschap. In een branche waar geld de afgelopen jaren steeds belangrijker is geworden, zijn de gevolgen enorm.

Daardoor is het aannemelijk dat de zorgen groot zijn bij verschillende clubs in het betaalde voetbal. We doen een rondje langs de eredivisievelden om de situatie te polsen.

ADO Den Haag:
In Den Haag zijn ze blij dat degradatie voorlopig is afgewend. Een extra jaar eredivisie werd Den Haag eenvoudig cadeau gedaan, maar dat neemt niet weg dat er zorgen zijn. Hoewel de directie geen uitspraak wil doen over de financiële situatie is duidelijke dat er ook bij ADO een miljoenenschade zal ontstaan door alle maatregelen. En dan is het moeilijk om de noodzakelijke versterkingen binnen te halen waardoor degradatiezorgen slechts lijken te zijn uitgesteld.

Ajax:
Ajax is natuurlijk de rijkste club van Nederland en zal niet zomaar omvallen. De Amsterdammers hebben een eigen vermogen van ruim 260 miljoen euro, maar het mislopen van entreegelden en Europese bonussen in combinatie met de hoge salarissen hakken er wel in in de Johan Cruijff Arena. Echter, de verkoop van Mathijs de Ligt, Kasper Dolberg en Hakim Ziyech maken het boekjaar toch nog goed.

AZ:
In Alkmaar had men graag de eerste plek toegewezen gekregen en in alle stilte deed AZ een poging om dat voor elkaar te krijgen. Sluw, maar tevens kansloos. In Alkmaar houdt men er rekening mee dat er voorlopig zonder publiek moet worden gespeeld. Dat heeft flinke impact op de Alkmaarder schatkist, maar dat is niet het enige: ook door het instorten van het stadiondak kreeg A te maken met onvoorziene uitgaven. Daardoor wordt AZ extra hard geraakt, al lijkt de club nog niet in acute problemen te komen.

FC Emmen:
In Drenthe regeert de nuchterheid. De directie laat weten geen zorgen te hebben op korte termijn. ,,Maar als we het hele volgende seizoen zonder publiek moeten spelen, houdt het wel een keer op”, zegt voorzitter Lubbers. Extra vervelend is het feit dat Emmen het plan had om uitgerekend komende maanden de overstap van kunstgras naar natuurgras wilde maken. De kosten hiervoor bedragen ongeveer een miljoen euro. De kans dat dit komende maanden door kan gaan lijkt uitgesloten.

Feyenoord:
Bij Feyenoord worden alle zeilen bijgezet om uit de problemen te blijven. De club heeft de NOW-regeling voor bedrijven aangevraagd en hoopt op overheidssteun voor het betaalde voetbal om het hoofd boven water te houden. Acute zorgen zijn er niet, maar het gaat moeizaam in Rotterdam-Zuid.

Fortuna Sittard:
Ook Fortuna Sittard maakt gebruik van de NOW-regeling en heeft uitstel bij de belasting aangevraagd. Ook in Sittard zijn er geen grote problemen om de komende maanden door te komen. Dat wordt anders als er een seizoen lang geen publiek mag komen kijken. Maar dat geldt voor bijna alle Nederlandse clubs.

FC Groningen:
In het hoge noorden doet niemand er geheimzinnig over: ruim vijf miljoen euro liep de FC mis door het stopzetten van het seizoen. Er werden harde maatregelen genomen en een aantal personeelsleden moesten op zoek naar een andere baan. Een wedstrijd zonder publiek kost de club ongeveer vier ton per wedstrijd. Een fiks bedrag. Als dat in september van kracht wordt zal ook FC Groningen steun nodig hebben om te overleven.

SC Heerenveen:
Ook in het Abe Lenstra Stadion kijkt men gespannen naar de toekomst. Hoewel de club momenteel nog voldoende middelen heeft om alle verplichtingen na te komen, heerst ook hier de opvatting dat een seizoen zonder publiek voor grote problemen gaat zorgen en hoopt men, in dat geval, op steun van de overheid.

Heracles Almelo:
Als er zonder publiek moet worden gevoetbald, kost dat Heracles Almelo een bedrag van tussen de 2,5 en 6 miljoen euro. In Almelo maakt niemand zich echt zorgen over de toekomst. De club heeft altijd een gezond beleid gevoerd en plukt daar nu de vruchten van. Er zit vet op de botten en er is vertrouwen onder de fans die daardoor eerder geneigd zijn hun club te steunen.

PEC Zwolle:
PEC-voorzitter Visser vergelijkt zijn club met een kroeg waar niemand bier komt drinken. Volgens de voorzitter kan PEC het tot medio oktober probleemloos uitzingen, maar komen daarna de problemen als er geen inkomsten van ticketing komen. Ook in Zwolle regeert, kortom, de onzekerheid.

PSV:
Al in april maakte PSV bekend dat de directie een loonoffer deed. De Eindhovenaren denken geen rode cijfers te hoeven schrijven over het seizoen 2019/2020, maar dit is vooral dankzij de transfer van Steven Bergwijn naar Tottenham Hotspur.

RKC Waalwijk:
Bij RKC zegt men in staat te zijn om de eerste klappen op te vangen, maar in Waalwijk geldt ook wat voor ADO Den Haag geldt: versterkingen halen zal nauwelijks mogelijk zijn als het geld op raakt en er weinig uitzicht is op inkomsten.

Sparta Rotterdam:
Ook Sparta denkt de eerste klappen op te vangen door het hebben van een gezond huishoudboekje. Op Het Kasteel wil men zo snel mogelijk duidelijkheid zodat er gekeken kan worden naar de toekomst. De onzekerheid maakt het er niet prettiger op voor veel BVO’s.

FC Twente:
FC Twente leek enkele jaren geleden op sterven na dood. Daardoor werd er een nieuw beleid ingezet dat nu de redding blijkt te zijn. Het ontstane spaarpotje is nu de redding voor de komende maanden in Enschede, maar ook hier geldt: voetbal zonder publiek kost geld en dat moet niet te lang gaan duren. Anders komen er problemen.

FC Utrecht:
In de Domstad heerst de positiviteit. De club probeert creatieve oplossingen te zoeken om de kosten te drukken en de inkomsten te verhogen. Hierdoor wordt de coronacrisis gezien als een mogelijkheid in plaats van een probleem. Dat kan waarschijnlijk ook doordat de aandeelhouders (met Frans van Seumeren voorop) nu stappen willen maken.

Vitesse:
Misschien zit Vitesse wel in de hoek waar de hardste klappen vallen. De club was al enige tijd bezig om de kosten en inkomsten meer met elkaar in balans te brengen. Toch is er geen directe paniek omdat de eigenaar (Valery Oyf) de komende twee jaar nog garant staat voor eventuele tekorten. Vitesse hoopt met verlaging van de huur van het stadion Gelredome kosten te kunnen besparen.

VVV-Venlo:
Zonder sponsorinkomsten en verkoop van kaarten gaat VVV en verlies van tweeënhalf tot drie miljoen tegemoet. En dat op een begroting van 8 miljoen. Kortom: VVV kan zich geen problemen permitteren. VVV-Venlo zou wel eens als een van de eersten in de problemen kunnen komen als er niet snel bezuinigd wordt in Venlo.

Willem II:
In Tilburg is de vreugde om het behalen van Europees voetbal gaan liggen nu men beseft dat er bij Europese wedstrijden wellicht helemaal geen publiek aanwezig kan zijn. Maar als de crisis geen jaar duurt is er op financieel vlak geen vuiltje aan de lucht in Tilburg en zingen de Tricolores het nog wel even uit.

Claim een Free Bet

Laatste Nieuws

Toto logo
Juventus-voetballer Nicolò Fagioli
Betsson logo
Meer nieuws
0
Shares
Nog geen account? Registeren

Inloggen in je account