
PSV ziet kansen bij Wet Kansspelen op afstand
PSV sorteert vast voor op de nieuwe Wet Kansspelen op afstand. De Eindhovense club heeft zijn seizoenkaarthouders gevraagd wat zij vinden van het wedden op voetbalwedstrijden.
Daarmee legt PSV een fundament voor het seizoen 2021/2022, het eerste seizoen waarin het mogelijk is voor gokbedrijven met een licentie legaal weddenschappen aan te bieden aan Nederlandse klanten.
Zowel de Nederlandse sportwereld als de gokindustrie zit al een tijdje op het vinkentouw om de Nederlandse markt te ontginnen. De ondernemingen zien honderdduizenden klanten die snakken naar een veilige, legale omgeving om te winnen met hun sportkennis. Clubs en bonden rekenen op vele miljoenen aan sponsorinkomsten en aan een deel van de opbrengsten van weddenschappen die bijvoorbeeld worden afgesloten in het stadion of via de site van een groot evenement.
Dat PSV zich nu al voorbereidt op het volgende seizoen, is niet vreemd. De club heeft, mede door het Champions League-succes van Ajax, een flinke financiële achterstand opgelopen op de concurrentie uit Amsterdam en is naarstig op zoek naar manieren om dat gat te dichten. Online weddenschappen kunnen PSV tussen de één en twee miljoen per jaar opleveren, is al eerder becijferd.
Eerdere pogingen van Unibet afgestraft
Een sponsorovereenkomst met het onlangs beboete Unibet leverde wielerbond KNWU in 2016 al bijna een miljoen euro op. Unibet en de KNWU liepen daarmee helemaal voor de muziek uit, omdat de nieuwe Wet Kansspelen op afstand toen nog lang niet was aangenomen. De Eerste Kamer sprak pas in februari 2019 zijn goedkeuring uit.
Die deal, waarbij het bedrijf uitsluitend met zeven groene bolletjes op de shirts stond omdat Unibet-reclame verboden was, zou de KNWU in totaal zeven miljoen opleveren als de wet er snel door zou komen en de kansspelbelasting verlaagd zou worden van 29 naar 20 procent. Het was een staaltje powerplay dat niet in alle politieke kringen goed viel. De overeenkomst werd na een jaar ontbonden, maar gaf wel een sneak preview van de nieuwe inkomstenbron die lonkt voor de Nederlandse sport.
Onderzoeksbureau Motivaction becijferde de omvang van de markt voor sportsbetting in Nederland vorig jaar op 259,6 miljoen euro. Uit datzelfde onderzoek bleek dat het grootste deel van de Nederlandse gokkers het liefst weddenschappen zou plaatsen bij een bedrijf met een Nederlandse licentie, wat er op duidt dat die markt alleen maar kan groeien met de uitvoering van de nieuwe wet. In Groot-Brittannië werd vorig jaar bijna 900 miljoen euro omgezet in voetbalweddenschappen alleen.
Of en hoe PSV volgend seizoen voetbalweddenschappen gaat inbedden in zijn organisatie, is nog niet bekend. Voor er, net als bijvoorbeeld in Groot-Brittannië, op de omloop van het stadion gewed kan worden over wie de eerste goal na rust scoort, moet er nog heel wat overlegd worden.
Bovendien is voetbal een van de sporten die is aangemerkt als matchfixing-gevoelig. Dat betekent dat er nog strengere waarborgen gevraagd worden voor online wedden dan bij andere sporten.