
Woede en vreugde door beslissing KNVB
Toen de KNVB vrijdagmiddag bekend maakte hoe het voetbaljaar beëindigd werd, ging het even niet om IC-plekken, dodenaantallen, dichte scholen of de schrijnende situatie in de verpleeghuizen.
Nee, eens te meer werd duidelijk dat voetbal, ook in het coronatijdperk, nog altijd een belangrijke bijzaak is in ons leven en een prominente rol speelt in dit land.
Want het is nogal wat. Eerlijk is eerlijk: een echte goede oplossing was er niet, maar op de keuze die de KNVB nu heeft gemaakt valt wel wat af te dingen. Misschien is het goed om eerst even naar de gebeurtenissen te kijken. Het (betaalde) voetbal lag al een aantal weken stil en toen Premier Rutten aankondigde dat er tot 1 september geen hervatting mogelijk zou zijn, werd al snel duidelijk dat het eredivisieseizoen 2019-2020 als beëindigd beschouwd kon worden.
De grote vraag die toen open lag: wat gebeurd er met de verdeling van de beloningen aan het einde van de rit. De KNVB voerde overleg met de clubs en nam daarbij vooral de eredivisieclubs serieus. Tegen het einde van de dag vond er zelfs een heuse stemming plaats. Dat bepaalde clubs niet mee wilden stemmen is misschien collegiaal, maar bracht ook de voetbalbond in een lastig parket. Nu moest ‘Zeist’ het toch alleen doen. Ga d’r maar aan staan.
Beslissing KNVB
De beslissing was als volgt: ADO Den Haag en RKC Waalwijk degraderen niet en vanuit de Keuken Kampioen Divisie wordt niet gepromoveerd. Opluchting in Den Haag en Waalwijk, want het was voor iedereen die een beetje kijk op voetbal heeft duidelijk dat het voor hen heel lastig zou worden om zich te handhaven. Volgens de KNVB waren er nog te veel wedstrijden om dit met zekerheid te beweren, maar je kunt je ook afvragen hoeveel fatsoenlijke wedstrijden deze clubs in de afgelopen maanden hebben laten zien.
Vanuit de Keuken Kampioen Divisie kwamen boze, emotionele reacties. Cambuur-trainer Henk de Jong vloog een beetje uit de bocht in zijn reactie, al is het wel begrijpelijk dat iemand teleurgesteld is als hij een heel seizoen bezig is om het beste uit zijn selectie te halen en het op deze manier wordt afgenomen. In Leeuwarden hadden ze de plek in de eredivisie echt verdiend. Bij Volendam en De Graafschap werd er iets nuchterder gereageerd, al was ook daar de woede en teleurstelling te begrijpen.
Nog buiten de vraag of het eerlijk was, moeten we ons ook afvragen of het niet gewoon ‘leuk’ zou zijn als ploegen als Cambuur en De Graafschap terugkeren op het hoogste niveau. Het vele geld ten spijt, is voetbal natuurlijk wel amusement en nieuwe ploegen kunnen ook voor verfrissing zorgen. Helaas zal dat komende zomer niet veranderen.
Wie speelt er volgend jaar Europees?
In de hoogste regionen van de eredivisie wordt op een heel andere manier gekeken naar de competitie. Daar koos de KNVB er voor om de huidige ranglijst aan te houden bij de verdeling van Europese tickets. Dat zullen Ajax, Feyenoord en PSV op zich best oké vinden, maar AZ zal het gevoel hebben dat er meer in had gezeten. De ploeg van Arne Slot versloeg Ajax twee keer en ontwikkelde zich gedurende de competitie tot een kampioenskandidaat met goed voetbal. Er werd besloten Ajax als nummer één te laten eindigen, maar de Amsterdammers niet tot kampioen te benoemen. Daar valt, gezien de stand en het aantal te spelen wedstrijden, niets op aan te merken.
Op de vijfde plaats is Willem II terecht gekomen. De Tilburgers waren toch een beetje de verrassing van de eredivisie en zien dat nu voortijdig beloond met een plaats in de voorronde van de Europa League. ,,Onterecht”, schreeuwen ze in Utrecht, alwaar de plaatselijke FC net punten te kort kwam om van plaats te wisselen met Willem II. FC Utrecht speelde een wedstrijd minder en had in het jubileumjaar (de club bestaat op 1 juli vijftig jaar) graag Europa in willen gaan. Grote baas bij FC Utrecht is Frans van Seumeren. Hij kondigde op de regionale televisie al aan ’alle juristen die er te vinden zijn’ in te willen schakelen om dit onrecht ongedaan te maken.
Zijn boosheid zit hem vooral in het feit dat de KNVB totaal voorbij gaat aan het feit dat er nóg een competitie in Nederland bestaat. Het winnen van de KNVB-beker geeft immers ook recht op Europees voetbal en laat FC Utrecht (na een knappe overwinning) nu toevallig finalist zijn in die bekercompetitie. Het is opmerkelijk dat de voetbalbond haar eigen beker totaal niet serieus neemt. ,,Wij hadden in die finale 50% kans om te winnen”, meent FC Utrecht terecht. Van Seumeren kondigde al aan naar de rechter te stappen en denkt een goede zaak te hebben. In de media hebben inmiddels talloze juristen zich al over de zaak gebogen. Wordt vervolgd…
In Tilburg trekken ze zich, begrijpelijkerwijs, niets aan van de Utrechtse woede. Daar ging men toeterend de straat op om het behalen van Europees voetbal te vieren. Je kunt je afvragen of dat helemaal gepast is…