Betting Exchange

Bookmaker of Betting Exchange? Wat is het verschil?

Toegang krijgen tot sportweddenschappen is gemakkelijker dan ooit tevoren. Voorbij zijn de dagen van een bezoek aan de sigarenboer om te in te zetten; een laptop en een paar muisklikken zijn tegenwoordig voldoende.

In het verleden waren bookmakers de enigen die in staat waren om weddenschappen aan te bieden.

Tijdens de opkomst van weddenschappen op internet kwam ook het fenomeen betting exchange in opmars. Een revolutionaire nieuwe manier om weddenschappen tegen andere personen af te sluiten in plaats van tegen de bookmaker.

Backing en laying

Betting exchanges verschillen aanzienlijk van bookmakers omdat ze op een persoonlijke basis werken. Door het aanbieden van weddenschappen op een dergelijke manier kunnen gokkers niet alleen voor een bepaald resultaat spelen (backing), maar ook tegen een bepaald resultaat spelen (laying).

Voor het bestaan van deze exchanges kon je alleen weddenschappen plaatsen bij de bookmakers, die de volledige controle hadden over de kansen. Met de toegang tot een betting exchange heb je nu zelf de mogelijkheid om opzoek te gaan naar de beste uitbetalingskansen.

Backing en laying zijn twee verschillende manieren om te gokken. Backing is de traditionele manier van inzetten, een uitkomst gaat plaatsvinden (bijv. FC Barcelona wint), zoals je dat ook zou doen met een gewone voetbalweddenschap. Laying is gewoon het omgekeerde, dat wil zeggen hierbij ga je ervan uit dat de uitkomst niet plaatsvindt (bijv. FC Barcelona wint niet)

Omdat de gokbeurzen de mogelijkheid bieden van zowel backing als laying, zijn gebruikers in staat om af te wijken van normale sportweddenschappen en te beginnen met ‘trading’. Sommige handelaren zijn niet eens bezig met kennis van de sport zelf, maar eerder met de waarschijnlijke beweging die in de markt zal plaatsvinden. In principe is de handel op een gokbeurs vergelijkbaar met de handel op de effectenbeurs.

In plaats van aandelen te kopen en te verkopen, zijn handelaren bezig met het wel of niet plaatsvinden van de resultaten van een sportevenement. Backing wordt kopen en laying vervangt de verkoop.

Het grootste deel van de handel op deze manier wordt voor de wedstrijd of in een vroeg stadium tijdens het de wedstrijd uitgevoerd, en de handelaar zal op zoek zijn naar een aantal kleine winsten door het toepassen van backing en laying tegen kleine verschillen. Bijvoorbeeld backing op 2.4 en laying op 2.35, waardoor een kleine maar gegarandeerde winst wordt gemaakt.

Deze aanpak is sinds het begin van de gokbeurs steeds populairder geworden en heeft bewezen zeer winstgevend te zijn voor serieuze handelaren. Lees voor meer uitleg over backing en laying ons artikel over betting exchange.

Verschillen tussen Bookmakers en Betting Exchanges

Betting exchange wordt vaak gezien als "veel betere odds" en meestal is dit ook correct maar niet altijd. Met paardenrennen als voorbeeld, zul je merken dat de kansen van de paarden met lage noteringen vergelijkbaar zijn met de kansen die bookmakers aanbieden. In feite als het gaat om de favorieten, zullen traditionele bookmakers vaak dezelfde prijzen bieden als de beurzen.

Het zijn de minder waarschijnlijke uitkomsten waar de betting exchange het potentieel biedt om veel winstgevender te zijn. Het is gebruikelijk om bookmakers te zien die odds met een notering 3.4 aanbieden op een wedstrijd welke op de gokbeurs genoteerd staan op odds van 8.1. Bij het gebruik van een gokbeurs kunnen de underdogs in de markt bijna altijd gevonden worden tegen aanzienlijk betere odds dan bij de bookmakers.

De reden hiervoor is dat de odds op de beurzen veel waarschijnlijker de werkelijke prijs van de uitkomst vertegenwoordigen, terwijl de bookmakers hier niet in de buurt van willen komen om zo hun winst te maximaliseren en te beschermen.

De reden voor deze verschillen in odds is dat de bookmakers effectief geld verdienen door hun boeken in evenwicht te brengen op een manier die hen in staat stelt om geld te verdienen. Ongeacht wat de uitkomst van de weddenschap zal zijn. Het constant aanpassen van de odds om zo altijd winstgevend te kunnen zijn wordt ook wel overround of vigorish genoemd.

De werking van een gokbeurs verschilt hierin, omdat de winst uit commissies wordt gegenereerd en dus niet afhankelijk is van dergelijke overrounds. Bijvoorbeeld in een perfecte wereld waarin twee teams gelijk op elkaar zijn afgestemd, zou je verwachten dat ze allebei een kans van 2.00 hebben, maar bookmakers zullen normaal gesproken kansen van 1.91 bieden voor elke deelnemer (of nog minder). Door geen rekening te houden met overrounds kunnen betting exchanges een veel eerlijker beeld geven van de echte kansen.

Alle winnende weddenschappen die via een exchange worden geplaatst, zijn onderhevig aan een commissieaftrek. De commissie die in rekening wordt gebracht varieert afhankelijk van de aanbieder. Afhankelijk van de verschillende aanbieders loopt deze commissie uiteen van 1.2% tot 5%.

Bij gokbeurzen is de inzet niet beperkt tot kleine bedragen en hebben inzetten geen handmatige goedkeuring nodig voor het plaatsen van de weddenschap. Zolang het saldo van de spelers maar voldoet aan de ingezette bedragen. Hierdoor heb je altijd de garantie dat je ook echt je winnende weddenschap krijgt uitbetaald.

Helaas komt het bij de bookmaker nog wel eens voor dat je weddenschap geannuleerd wordt omdat de bookmaker zich beroept op onjuiste odds ten opzichte van de markt, iets wat nooit het geval kan zijn bij een gokbeurs.

Wat is de beste keuze? Bookmaker of Betting Exchange?

Bij het maken van een keuze tussen een bookmaker of een betting exchange, zou je kunnen neigen naar de laatste omdat deze vaak de betere odds aanbieden. Dit gezegd hebbende, komt het echt neer op persoonlijke voorkeur. Als je primaire focus is het plaatsen van weddenschappen, dan is een gewoon sportsbook zoals bijvoorbeeld Bet365 of Unibet een prima keuze.

Voor degenen die hun weddenschappen richten op de best geprijsde odds, is de betting exchange een betere keuze.

Uiteindelijk zal de beslissing ook worden beïnvloed door het type speler dat je bent en of je open staat voor het uitproberen van iets nieuws. Een combinatie van beide kan natuurlijk ook altijd en is misschien nog wel de beste keuze. Dit geeft de mogelijkheid om spelersrekeningen open te houden op meerdere sites, zowel bij bookmaker als bij een gokbeurs en zo de beste odds te kiezen die er op dat moment zijn.

Claim een Free Bet

Lees ook

Meeste minuten op achterstand
Meeste minuten op voorsprong
Unibet logo
Lees alle artikelen
0
Shares
Nog geen account? Registeren

Inloggen in je account