Matchfixing

Donkere wolk van omkoping boven het Nederlands voetbal

Iets waarvan we dachten dat het een ver van onze bed show was, is bewezen overgewaaid te zijn naar Europa: omgekochte wedstrijden, het zogeheten matchfixing. Het is naïef om te denken dat ons kikkerlandje als enige alle verleidingen weet te

De spil in het web van omkoping

Na schandalen in Italië, Duitsland en België duiken er twee jaar geleden berichten op over onze eerste divisie. Verschillende bronnen geven aan dat er bij ons wel degelijk sprake is van omkoping. Aanleiding voor Voetbal International om een onderzoek te starten en tevens het boek Voetbal & Maffia – ‘We Schieten Je Kapot' te publiceren over de aangelegenheden.

Nederland blijkt een spil te zijn in het web van matchfixing. Lijnen lopen via Nederland en hoe kan het ook anders? We waren tot vorige maand het enige land in Europa dat geen onderzoek deed naar omkoping.

Welke spelers laten zich omkopen?

Juventus, een club uit de hoogste divisie in Italië, werd in 2006 gestraft voor het omkopen van een scheidsrechter, en werd hierbij een divisie naar onderen geplaatst. Hoewel het in Italië om de hoogste divisie ging, zijn er binnen Europa enkel zaken van omkoping in lagere divisies. In Duitsland ging het om de derde divisie, in België om de tweede divisie.

In Nederland wordt gesproken over omkoping in de Jupiler League. Logisch ook. Als je als speler in de Jupiler League gemiddeld € 30.000 per jaar krijgt, laat je je makkelijker omkopen dan met een salaris van een ton of meer per jaar. Dat is als we aannemen dat de bedragen die betaald worden binnen match fixing niet hoger oplopen. Wederom naïef?

Een belchinees bewijst niks

Dat er gegokt wordt op wedstrijden in de Jupiler League is wel duidelijk. De zogeheten belchinees op de tribunes bellen continu de standen door, en niet alleen de stand. Het aantal corners, foute assisten, ballen over de zijlijn en ga zo maar door worden voorspeld. Maar dat er een belchinees op de tribune zit, bewijst natuurlijk niks. Dat hij de standen doorbelt wil niet zeggen dat hij vóór de wedstrijd een speler een flink pak geld biedt.

Politieke inlatingen

De politiek weigerde zich vooralsnog te bemoeien met de aantijgingen jegens Nederland. In de vorm van "het is er niet in Nederland" deden zij het zaakje af. Vele verzoeken voor onderzoek werden naast de kamer neergelegd. Inmiddels is hier verandering ingekomen en hebben de verantwoordelijke ministers Ivo Opstelten (Justitie) en Edith Schippers (Sport) de kamer per brief laten weten een onderzoek in te stellen naar matchfixing in Nederland.

Geen poot om op te staan

Rechtmatig verkregen bewijs, dat is het sleutelwoord in ons rechtssysteem. In Nederland kunnen we zonder bekentenissen nauwelijks iets. Want zomaar een telefoon aftappen of filmen wat er zich achter de schermen afspeelt, is verboden. Anders gezegd: we kunnen niet veel met onze bronnen en verdenkingen.

Hulp voor sportief voetballand

Onze Duitse buren hebben recent een onderzoek overgedragen, waaruit gebleken is dat Nederland banden heeft met het omkoopnetwerk in Europa. Een Kamerlid van de PvdA heeft van bronnen concrete voorbeelden gekregen van omkoping binnen de eerste divisie. Toch reden genoeg voor onze Minister Schippers om een onderzoek te starten naar omkoping in het Nederlandse voetbal. "Wanneer sprake is van criminele gedragingen zijn politie en justitie aan zet", aldus minister Schippers.

Vergrootglas op een aantal wedstrijden

Speculaties over omkoping doen al langer de ronde. Al in september 2010 stonden op een lijst van 210 verdachte wedstrijden in het Europese voetbal, opgesteld door het openbaar Ministerie in Bochum, in het kader van een onderzoek naar de gokgangster Ante Sapina, twee wedstrijden uit de Jupiler League. Volendam-Excelsior (1-0) op 11 september 2009 en De Graafschap-Telstar (2-1) op 11 september 2009.

Op een andere lijst, stonden vijf Nederlandse wedstrijden; Excelsior-SC Heerenveen (5 september 2008, 2-5), PSV-ADO Den Haag (5 februari 2009, 6-0), sc Heerenveen-Sparta (14 maart 2009, 5-1) en Excelsior-RKC (17 april 2009, 0-5). Op de thuiswedstrijd van PSV werd in totaal € 900.000 ingezet en op de uitwedstrijd van RKC maar liefst 1,6 miljoen.

Waar rook is, is vuur!

Hoe zonde het ook is om te erkennen dat de pracht van ons voetbal besmeurd is met matchfixing, hoe hedendaags het misschien wel is. Feit is dat er mensen zijn die grote hoeveelheden geld inzetten op het wel of niet krijgen van een gele of rode kaart voor een speler, het aantal corners in één helft of andere eenvoudig te beïnvloeden over/under weddenschappen. Dat doet helaas vermoeden dat we onze ogen moeten openen en eens grondig moeten kijken naar de zaak.

Claim een Free Bet

Laatste Nieuws

Betsson logo
Toto logo
711 presentatie Telstar
Meer nieuws
Nog geen account? Registeren

Inloggen in je account