Kansspelautoriteit logo

Kansspelautoriteit gaat jagen op illegaal aanbod

De Kansspelautoriteit (Ksa) heeft op haar website een nieuwe aanpak aangekondigd tegen illegale online kansspelaanbieders. Aanleiding hiervoor is de nieuwe wet Kansspelen op afstand (Koa.) welke zal ingaan op 1 oktober aanstaande.


Vanaf die datum is het mogelijk voor Nederlandse consumenten om bij legale aanbieders via internet deel te nemen aan kansspelen. We spreken van legale aanbieders indien zij beschikken over een vergunning welke is afgegeven door de Kansspelautoriteit. Aan de vergunning zijn strenge voorwaarden verbonden. Aanbieders staan onder toezicht van de Ksa.

Beschikt een aanbieder van online kansspelen na 1 oktober niet over een Ksa-vergunning maar is wel actief gericht op de Nederlandse markt, dan zal de Ksa ingrijpen met middelen uit de nieuwe wet. Een belangrijke verandering in het beleid is de verhoging van de boete voor het illegaal aanbieden van online kansspelen. De nieuwe handhavingsstrategie moet het voor Ksa gemakkelijker maken om snel en adequaat in te grijpen.

René Jansen, voorzitter van de Kansspelautoriteit, zegt: ‘Hiermee ontstaat een nieuwe situatie. Eind september wordt bekend welke bedrijven erin geslaagd zijn een vergunning te bemachtigen. Aan een vergunning zijn strenge voorwaarden verbonden. Legale aanbieders staan onder toezicht van de Kansspelautoriteit. De bedoeling van de wet is spelers te “kanaliseren” van illegale naar legale aanbieders.’

Wie krijgt er straks een vergunning?

Op het moment van schrijven weten zelfs de aanbieders nog niet wie er straks wel of niet een vergunning krijgt. De Ksa zal dit pas eind september bekend gaan maken. Wel is bekend dat een aantal grote bedrijven zoals; Flutter (oa Pokerstars, Betfair) en Entain (oa Bwin) voorlopig geen vergunning zullen krijgen.

Deze bedrijven hebben in het verleden boetes gekregen van de Ksa omdat men zich niet hield aan de opgestelde prioriteitscriteria. Zo ontving Bwin eerder een boete van €350.000 en Unibet zelfs een boete van €470.000.

Welke bookmakers verlaten de Nederlandse markt?

Op moment van schrijven kunnen we ieder geval melden dat de volgende bookmakers en online casino's de Nederlandse markt (voorlopig) zullen gaan verlaten. Dat betekent dus dat je daar niet meer vanuit Nederland kunt inloggen. Dit zijn oa; Bwin, Betfair, Ladbrokes, Sportingbet, Coral, Eurobet, William Hill en Paddy Power.

Wat als ik daar een account heb?

Spelers kunnen hun tegoeden weghalen bij illegale online aanbieders en vanaf 1 oktober overstappen naar legale online aanbieders. De nieuwe manier van prioriteren van illegaal aanbod gaat per 1 november 2021 in. Waarschijnlijk zullen spelers vanaf dat moment ook niet meer kunnen inloggen bij de bovengenoemde aanbieders.

Nog geen account? Registeren

Inloggen in je account